Nachrichten

Knude på dit filament?

Knude på dit filament?

Hos 3D Eksperten sælger vi ret store mængder af filament og har et par gange oplevet nogle frustrerede kunder, der klager over "knuder" på deres filament.

Vi forstår naturligvis, hvor frustrerende det kan være - at 3D-printeren løber "tør" for filament midt i et print, midt om natten eller under en stram deadline.

Vi vil forsøge at belyse området og håber, at det er brugbar information =)

Når man modtager sit filament, vil man se, at filamentet er pakket i en vakuum-pakket plastpose med en lille pose silicium - så langt, så godt!

Det næste, du vil opdage, er, at filamentet sidder fast (enden af filamentet) mellem to små huller i siden af spolen - dette skal naturligvis være tilfældet på alle spoler, da det er din sikkerhed for, at der ikke er "knuder" eller på anden måde filtret filament på rullen, inden din modtagelse og egenbehandling.

 

Den typiske fejl

Det, der oftest sker, er, at brugeren taber filamentet, når man enten skal loade eller unload filament i sin 3D-printer. Når man taber tråden, vil der ske det, man ser i ovenstående video - spidsen kan meget nemt rulle sig under en anden rulning på spolen - og så har du problemet! En knude på dit filament.

 

Forkert ophæng af dit filament.

Når og hvis du har dit filament enten hængende på siden, på væggen, i en holder eksternt eller hvor nu man har sit filament - så skal man sikre sig, at spolen løber "sikkert" rundt. Med dette mener vi, at det er vigtigt, at rullen ikke kan få lov at løbe frit, da dette kan bevirke, at spolens tråde kan blive løse, og hermed ligge sig over hinanden.

 

Hvordan løses det?

Se filmen :)

 

 

Kort beskrevet skal du finde "knuden" på dit filament og herefter tage alle rulninger ud over kanten af rullen - herefter rulles det tilbage på spolen.

 

Hvem har ansvaret for det?

Det er naturligvis frustrerende, når det sker, at filamentet knudrer sig og skaber problemer under print - dog gør vi opmærksom på, at det udelukkende er brugerens ansvar at have et vågent øje med sin 3D-printer for altid at sikre sig, at dette ikke sker - lad den aldrig stå og arbejde uden opsyn.

Vi har naturligvis set, at filamentet i nogle tilfælde kan være spolet meget stramt på rullerne - dette er typisk set tidligere på spoler med en lille huldiameter - dette virker, at producenten skal spinde de inderste rulninger meget stramt, og det kan for nogle maskiner være svært at "trække fri". Dette er blandt andet én af årsagerne til, at vi bruger nogle helt særlige spoler med en stor (min. 55 mm) huldiameter på alt vores 3DE Premium filament - befinder problemet sig i, at det er "spændt for hårdt" på spolen.

Altså kan vi nu udelukke, at der fra producenternes side kan laves knuder på filamentet - det kan ikke lade sig gøre :)

Her er en lille film, der kort illustrerer, hvordan filament kan spoles på - det er dog en ældre udgave, men viser dog principperne meget fint.

Vorhergehend
Overvejelser ved Valg af 3D Printer til Erhvervsmæssig Anvendelse
Nächster
Valg af 3D-printer - En Guide til Hobbyister
Emil Sahlin
Ejer og 3D specialist

Emil Sahlin

Emil Sahlin har siden 2012 været en markant skikkelse inden for 3D print teknologi i Danmark. Som en af landets første forhandlere har han spillet en central rolle i introduktionen og udbredelsen af 3D printere.

Emil er ejer af 3D Eksperten, hvor han dagligt yder professionel rådgivning og vejledning til kunder, og sikrer dem de bedste løsninger inden for 3D print. Læs mere om Emil her.